6 tips för att skapa en bra cykelparkering

No items found.

Cykling är ett populärt sätt att ta sig runt, och allt fler väljer att använda cykeln som transportmedel. Men vad skiljer en cykelparkering från en bra cykelparkering?

Genom att följa dessa tips ökar man sannolikheten för att parkeringen används väl och det kan bidra till att förebygga cykelstöld och skadegörelse. För att göra det attraktivt att cykla till en destination är det viktigt för cyklisten att ha bra parkeringsmöjligheter. Här är några tips och råd för företag och kommuner som vill förbättra förutsättningarna:

1. God social kontroll

En bra cykelparkering bör ha god social kontroll för att öka chansen att oönskade personer upptäcks och avskräcks från att begå cykelstöld och skadegörelse. Det kommer också att göra cykelparkeringen tryggare och mer attraktiv för cyklister. För att uppnå god social kontroll är det viktigt att placera cykelparkeringen synligt och i ett område med mycket aktivitet.

2. Bra belysning

God belysning bidrar till god social kontroll och är på många sätt sammankopplad med varandra. Cykelparkering i mörka områden kan skapa en känsla av otrygghet och obehag hos cyklisterna, även om det faktiskt inte finns någon verklig risk. Därför är det viktigt med bra belysning för att cyklisterna ska känna sig trygga och bekväma när de parkerar sin cykel, särskilt på natten eller på mörka dagar.

3. Nära till målpunkten

Det finns många fördelar med att cykla, och en av dem är att man kan parkera nära sin destination. Det har gjorts många undersökningar som visar att användningen av en cykelparkering minskar dramatiskt om parkeringen är långt från cyklistens destination. Som huvudregel bör cykelparkeringen vara högst 50 meter från målpunkten. Försök också att undersöka vilket håll cyklisten oftast kommer från. Om cyklisten måste ta en omväg för att parkera cykeln kommer hen ofta att hitta något som är närmare sin destination, som en lyktstolpe eller ett staket.

4. Trygg cykelparkering

Man kan på många sätt säga att vi befinner oss mitt i en revolution där många köper dyra cyklar och elcyklar, därför är det allt viktigare att tänka på säkerheten för cyklisten. En bra cykelparkering bör vara trygg och väl underhållen. Se till att cykeln kan låsas säkert på flera ställen på cykeln. Cykelparkeringen bör kunna användas av alla typer av cyklar och lastcyklar så att varje cyklist kan parkera säkert.

5. Enkel cykelparkering

En bra cykelparkering bör vara enkel att använda för att öka användningen, och för att cyklisten ska vilja komma tillbaka. Se till att cykelparkeringen har tillräckligt med utrymme att röra sig runt i, och att det är enkelt för flera att parkera cyklarna samtidigt.

6. Miljövänlig cykelparkering

För att skapa attraktiva byggnader och moderna städer är det viktigt att tänka på hur resultatet kommer att se ut i stadsmiljön. Många cykelparkeringar leder till buller i stadsmiljön som ser rörig och oorganiserad ut. Därför är det viktigt att tänka på detta i utvecklingen, så att det kan skapas för att cyklarna står snyggt. Gjort på rätt sätt bidrar cyklarna till livliga byggnader och städer.

Genom att implementera dessa tips kan företag och kommuner skapa en bättre cykelinfrastruktur. Detta uppmuntrar fler att cykla och parkera där du möjliggör. Lycka till med att skapa en bra cykelparkering!

Vill du veta mer?

Thomas Johansson
VD
Thomas@veia.se
Kontakta mig!

Kontaktschema

Tusen takk! Din forespørsel er mottatt.
Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.